Villa Haan

De villa aan de Bergse Plas in Rotterdam uit 1955 is ontworpen door Herman Haan. De compositie van twee haaks op elkaar geplaatste volumes heeft de woonkamer op de eerste etage, met uitzicht over de dijk op de Bergse Plas.

 

Lucht, licht en ruimte

Het modernistisch adagium lucht, licht en ruimte is duidelijk terug te zien in de villa. Haan benadrukt dit door het af te zetten tegen massa: De lichte leefruimte op de etage staat bovenop de zware dienende ruimte op de begane grond. De relatie tussen binnen en buiten is uitgewerkt in een route architecturale: De zwevende woonkamer biedt door een grote schuifpui toegang tot het balkon over de gehele breedte. Vandaar leidt een buitentrap naar het overdekte terras. Langs dit terras ligt een vijver die doorloopt tot binnen in de dubbelhoge hal. Hier leidt een trap weer naar de leefruimten op de etage. De flagstones in de hal liggen tevens op het tuinpad en langs de vijver: de hele woning is een opeenvolging van buiten-binnen-buiten.

In de jaren ’60 ondernam Haan avontuurlijke expedities naar de Dogon

Herman Haan had naast architectuur een passie voor archeologie. Hij ondernam jaarlijks reizen naar Afrika en deed onderzoek bij de Dogon in Mali. In een tv documentaire over zijn reis liet hij een grootpubliek kennismaken met de rijke Afrikaanse cultuur. Deze cultuur beïnvloedde vervolgens weer zijn architectuur. De nadruk op de vier elementen en de relatie met de omgeving van de woning zijn terug te zien in de villa. Om zijn reizen te bekostigen ontwierp Haan in 1966 een uitbreiding onder de zwevende woonkamer. Deze haalt echter niet de helderheid van het originele ontwerp, en doet zelfs ernstig afbreuk aan de kwaliteit.

Restauratie en uitbreiding volgens origineel ontwerpprincipe

In de jaren ’80 is woning gerenoveerd zonder oog voor de architectonische kwaliteit. Ons ontwerp voorziet in de restauratie van het originele gebouw inclusief sloop van de door Haan getekende uitbreiding. De heldere opzet en lichte architectuur komen zo weer tot hun recht. Aan de tuinzijde wordt de woning uitgebreid volgens het originele ontwerpprincipe. Een zorgvuldige analyse van het spel van schijven/massa en de maatverhoudingen heeft geleid tot een ontwerp dat precies aansluit bij het monument. Slechts in subtiele afwijking van kleur en materiaalkeuze is te zien dat het gaat om een nieuwe uitbreiding.

Impressie van de nieuwe situatie
Locatie : Rotterdam
Architect villa : Herman Haan
Bouwjaar : 1956
Opdrachtgever : Particulier
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat deze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.