Binnenhof

BERNS architectuur is samen met de Architekten Cie verantwoordelijk voor de renovatie van gebouw H. Het is onderdeel van het Tweede Kamer complex en locatie van sociëteit Nieuwspoort. In de zomer van 2022 is het Definitief Ontwerp vastgesteld. Momenteel werkt het architectenteam samen met de Tweede Kamer en het Rijksvastgoedbedrijf het DO verder uit tot technisch ontwerp.

Gebouw H, voorheen Hotel Central, is in 1913 gebouwd als hotel-restaurant voor de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij. Het gebouw is ontworpen door de Haagse architect J. Mutters. Voor het ontwerp van de voorgevel werd hij bijgestaan door beeldend kunstenaar M.J. Hack. Gebouw H is formeel geen monument, maar sluit wel aan bij de kernwaarden van het complex. Om het complex als geheel te verbinden, wordt de rol van de Statenpassage als hart van de Tweede Kamer versterkt. Gebouw H speelt hierin een belangrijke rol, door huisvesting van het Statenlokaal en een van de commissiezalen in de plint aan de Statenpassage.

Technisch noodzakelijke verbeteringen worden aangegrepen om kernwaarden en vroegere sfeer op kostenefficiënte wijze terug te brengen. De gebouwschil wordt geïsoleerd en het historisch patroon in de gevelbekleding wordt op abstracte wijze hersteld. De gevel op straatniveau krijgt een meer transparant en levendig karakter. Met het oog op activering van de bestaande Statenpassage met publieke functies worden de historische gevelopeningen teruggebracht. Een nieuwe moderne klimaatinstallatie wordt onzichtbaar weggewerkt in het interieur en in techniekzolder.

Vastgesteld Definitief Ontwerp

In de zomer van 2022 is het Presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer) akkoord gegaan met het Definitief Ontwerp.

Opdrachtgever : Rijksvastgoedbedrijf
Ontwerp : BERNS architectuur & de Architekten Cie.
Locatie : Den Haag
Bouwjaar : 1913
Categorie : Renovatie, Restauratie
Integraal ontwerpteam Tweede Kamer : Architekten Cie., BERNS Architectuur, BiermanHenket, Van Hoogevest Architecten, WDJArchitecten en Arcadis.
Installatietechniek : Arcadis
Bouwfysica en brandveiligheid : DGMR
Beveiliging : Smits van Burgst Beveiliging
Akoestiek : Level Acoustics & Vibration
Constructies : Arcadis
Hospitality : Hospitality Group
Bouwkosten : Bremen Bouwadvies Buitenruimte - Karres en Brands
Buitenruimte : Karres en Brands
Integrale toegankelijkheid : Ongehinderd
Bron beeldmateriaal : BERNS architectuur, Rijksvastgoedbedrijf, Haags Gemeentearchief
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat deze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.