Zuidergym Basisschool

In Rotterdam-Zuid wordt een vleugel van het voormalige Zuiderziekenhuis Poortgebouw herontwikkelt tot basisschool. De basisschool maakt onderdeel uit van het reeds ontwikkelde gedeelte van het Poortgebouw tot het middelbaar Zuidergymnasium.

Voor de ruimtelijke indeling van de basisschool vleugel is een vergelijkbare structurele opzet en overgang van publiek naar privé toegepast zoals dit oorspronkelijk het geval was, toen de vleugel nog dienst deed als ziekenhuis. De lokalen zijn in een L-vorm gepositioneerd, en kijken uit op de straat. De resterende ruimte ligt aan het schoolplein, de verkeers- en studieruimte. In deze ruimte zijn verschillende nevenfuncties (kantoor, pantry, berging en printruimte) samengevoegd in één doosvolume met zachte/ronde hoeken, een vormentaal die op meerdere plaatsen in het gebouw terug komt. In de wanden naar de lokalen zijn ramen toegevoegd uitgelijnd met bestaande bovenramen.

Architectonische gebaren die in het oorspronkelijk ontwerp door van der Steur zijn toegepast zijn gebruikt ter inspiratie voor nieuwe interieur-elementen. Zo is er in de entreehal een ‘interieurgevel’ ontworpen als toegang naar de basisschool en zijn de hoeken van het doosvolume afgerond.

Impressie studiezaal
bestaande toestand
Opdrachtgever : BOEi
Architect : BERNS architectuur
Ontwerpteam : PCBO, Hurenkamp, J. van Toorenburg, Van Dijke BV
Locatie : Rotterdam-Zuid
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat deze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.