Renovatie Tweede Kamer complex
Binnenhof
Het voormalig Hotel Central aan de Lange Poten is thans onderdeel van het Tweede Kamer complex en locatie van sociëteit Nieuwspoort. BERNS architectuur is samen met de Architekten Cie verantwoordelijk voor de renovatie van Hotel. In de zomer van 2022 is het Definitief Ontwerp vastgesteld. Momenteel werkt het architectenteam samen met de Tweede Kamer en het Rijksvastgoedbedrijf het DO verder uit tot technisch ontwerp.
Gebouw H
Gebouw H, voorheen Hotel Central, is in 1913 gebouwd als hotel-restaurant voor de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij. Het gebouw is ontworpen door de Haagse architect J. Mutters. Voor het ontwerp van de voorgevel werd hij bijgestaan door beeldend kunstenaar M.J. Hack. Deze ontwerpcombinatie kennen we ook van het huidige Pathé Buitenhof. Het gebouw is ooit gemaakt om te behagen, zowel qua comfort voor de gebruikers als visueel. Bij het ontwerp zijn de modernste technieken en materialen toegepast zonder modern te willen zijn. Het gebouw had een open karakter met maximaal contact met de straat. De meest in het oog springende elementen, zoals de bijzondere voorgevel en het overdekte terras aan de straatzijde, zijn in de loop der jaren ernstig aangetast of zelfs geheel verdwenen. Met de komst van de Statenpassage is de oriëntatie van veel gebouwen van de Tweede Kamer, zo ook van Hotel Central, omgekeerd en is gebouw H naar buiten toe geslotener geworden.
Visie op de renovatie
Gebouw H is formeel geen monument, maar sluit wel aan bij de kernwaarden van het complex. Om het complex als geheel te verbinden, wordt de rol van de Statenpassage als hart van de Tweede Kamer versterkt. Gebouw H speelt hierin een belangrijke rol, door huisvesting van het Statenlokaal en een van de commissiezalen in de plint aan de Statenpassage. Nieuwspoort blijft op zijn huidige locatie, op de begane grond aan de Lange Poten en krijgt nieuwe puien op straatniveau met een meer open karakter. Op de verdiepingen blijft de constructieve opzet behouden. De hotelkamers van toen zijn al sinds tientallen jaren werkkamers, maar inmiddels sterk verouderd en aan renovatie toe. De kantoorverdiepingen krijgen een helder functioneel hart met overlegruimtes en pantryvoorzieningen. Intern worden klimaatinstallaties en (brand)veiligheid opgewaardeerd naar hedendaagse normen, zodat dit gebouw weer voor jaren dienstbaar is aan zijn bewoners. Het bouwkundig herstel van de buitengevel aan de Lange Poten vereist nieuwe gevelbekleding; een kans die wordt aangegrepen om op sobere en doelmatige wijze de verloren architectonische grandeur terug te brengen.
Aanpak in hoofdlijnen
- Technisch noodzakelijke verbeteringen worden aangegrepen om kernwaarden en vroegere sfeer op kostenefficiënte wijze terug te brengen.
- De gebouwschil wordt geïsoleerd en het historisch patroon in de gevelbekleding wordt op abstracte wijze hersteld.
- De gevel op straatniveau krijgt een meer transparant en levendig karakter.
- Met het oog op activering van de bestaande Statenpassage met publieke functies worden de historische gevelopeningen teruggebracht.
- Een nieuwe moderne klimaatinstallatie wordt onzichtbaar weggewerkt in het interieur en in techniekzolder.
Vastgesteld Definitief Ontwerp
In de zomer van 2022 is het Presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer) akkoord gegaan met het Definitief Ontwerp. Het openbare ontwerpboek met het ontwerp van alle gebouwdelen vindt u op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.
Projectgegevens
Gebouw H, voormalig Hotel Central
Opdrachtgever : Rijksvastgoedbedrijf
Ontwerp : BERNS architectuur & de Architekten Cie.
Locatie : Lange Poten 10 te Den Haag
Bouwjaar : 1913
Categorie: Renovatie, Restauratie
Integraal Ontwerpteam Tweede Kamer: Architekten Cie, BERNS Architectuur, BiermanHenket, Van Hoogevest Architecten, WDJArchitecten en Arcadis.
Adviseurs:
- Installatietechniek – Arcadis
- Bouwfysica en brandveiligheid – DGMR
- Beveiliging – Smits van Burgst Beveiliging
- Akoestiek – Level Acoustics & Vibration
- Constructies – Arcadis
- Hospitality – Hospitality Group
- Bouwkosten – Bremen Bouwadvies Buitenruimte – Karres en Brands
- Buitenruimte – Karres en Brands
- Integrale toegankelijkheid – Ongehinderd
Bron beeldmateriaal : BERNS architectuur, Rijksvastgoedbedrijf, Haags Gemeentearchief